Udeboende SU

Du er først berettiget til udeboende SU, når du fylder 20 år.

Dog kan du i nogle tilfælde blive godkendt til udeboende SU, selvom du er under 20 år. Det kan være:

  • Den normale transportvej er 20 kilometer eller mere mellem dit uddannelsessted og dine forældres bopæl.
  • Transporttiden (med offentlige transportmidler) mellem dit uddannelsessted og dine forældres bopæl er på mere end 75 minutter. Ventetid mellem de forskellige offentlige transportmidler tæller med i de 75 minutter.
  • Du har været udeboende uafbrudt i mindst 12 måneder, lige frem til du blev berettiget til SU til den uddannelse, du er i gang med.
  • Du kan ikke længere bo hjemme på grund af ganske særlige omstændigheder i hjemmet (for eksempel meget trange boligforhold eller langvarig sygdom).

Du skal udfylde et dispensationsskema, samt vedlægge dokumentation. kontakt din studievejleder eller SU-vejledningen. Søger du SU med dispensation ”ganske særlige omstændigheder i hjemmet” skal det godkendes af din studievejleder.

Du søger udeboende SU på www.su.dk

Datoen er afgørende, Det er den adresse, du er tilmeldt den 1. i måneden, der afgør, om du kan få SU til hjemme- eller udeboende den pågældende måned. Flytter du for eksempel hjemmefra dine forældre den 3. april, kan du først få SU til udeboende fra maj måned.

Når oplysningerne om din flytning er tilgængelige i SU-systemet fra folkeregistret, vil SU-styrelsen automatisk beregne din SU igen, og du vil få en ny støttemeddelelse. Du kan regne med, at der vil gå 7-14 dage fra din flyttedato, inden din SU reguleres, og du får den nye støttemeddelelse.

Det er uddannelsesstederne der afgør, om du er berettiget til udeboende satsen. Beslutningen er en ”endelig administrativ afgørelse”, hvilket betyder, at du ikke kan klage over afgørelsen.